Lesopbouw

De lessen hebben een vaste opbouw. Er wordt begonnen met Taiji Qi Gong oefeningen. Dit zijn eenvoudig uit te voeren basisbewegingen, waarin alle vereisten van Taiji Quan qua houding en manier van bewegen al aan bod komen. Het grootste deel van de les bestaat uit het stap voor stap aanleren en lopen van de ‘vorm’. Dat is een choreografie van bewegingen, die als een vloeiend doorlopend geheel wordt uitgevoerd. Hierbij wordt veel aandacht besteed aan een correcte houding, de juiste ontspanning en een goede coördinatie. De les wordt afgesloten met een korte Qi Gong meditatie.
Binnen De Innerlijke Glimlach wordt een vast repertoire aan vormen gedoceerd, dat rustig toewerkt naar een steeds hoger niveau. Eerst leer je een aantal moderne standaard hand- en zwaardvormen uit de Yang-stijl en de moderne wedstrijd combinatievormen: 24 simplified yangstijl, 40 wedstrijdvorm yangstijl, 32 wedstrijd zwaardvorm yangstijl, 42 wedstrijd combinatievorm, 42 wedstrijd zwaardvorm.

Hierna volgen de klassieke Yang vorm en de Chen stijl.

Yangstijl Taiji Quan 24 Simplified Yangstijl.

Deze vorm is zeer geschikt om alle basisbewegingen van de yangstijl tai chi te leren. We besteden veel aandacht aan correcte lichaamshouding en de juiste fysieke en mentale ontspanning. Zo kun je al snel profiteren van het prettige effect van de stromende tai chi beweging.

Chen stijl Taiji Quan (Chen 56 wedstrijdvorm)

Een dynamische vorm.
De bewegingen worden uitgevoerd met versnellingen en vertragingen. Afwisselend explosief en weer ingetogen. Chenstijl is de oudste overgeleverde stijl van taiji quan. Hoewel de bewegingen  wat martialer en atletischer lijken dan in yangstijl, komt ook hier de kwaliteit van de beoefening voort uit zachtheid, ontspanning en juiste intentie.

Momenteel wordt chenstijl alleen beoefend op de zaterdagochtend gevorderden les te Amstelveen.

Bekijk hier de chen vorm (klik) 
uitgevoerd door Amien Ho