Iokai shiatsu

De stijl die in deze praktijk gebruikt wordt heet Iokai shiatsu. Deze stijl is in de jaren zestig van de twintigste eeuw ontwikkeld door Shizuto Masunaga en wordt sinds 1980 in Europa doorgegeven door diens leerling en assistent Kazunori Sasaki sensei.

Kazunori Sasaki
Kazunori Sasaki
Shizuto Masunaga
Shizuto Masunaga

Shizuto Masunaga wilde terug naar de spirituele basis van de geneeskunst. Terug naar een zuiver en oprecht menselijk contact, waarbij niet alleen de ziekte en symptoom centraal staan, maar de hele persoon en het leven. Sasaki sensei hamert in zijn onderwijs van deze kunst voortdurend op het niet vervallen in routines en standaard behandelrecepten, maar je voortdurend blijven afvragen: Wat is energie? Wat is ziekte? Wat is ziekte in het leven van deze persoon?

Door met een open geest, zonder oordeel, elk uniek geval te bestuderen, kom je tot de juiste manier van behandelen.’Io‘ betekent ‘koning der geneeskunst’. Deze phrase is afkomstig uit een boeddhistische sutra. De ‘koning der geneeskunst’ kent de oorzaken en verloop van ziekte, begrijpt het genezingsproces, weet hoe en wanneer behandelingen toe te passen en kan de cliënt adviseren hoe ziekte kan worden vermeden.
Kai‘, betekent ‘een groep mensen met een gemeenschappelijk doel’. In dit geval een groep therapeuten die deze visie op geneeskunst deelt.

Iokai shiatsu onderscheidt zich in een aantal opzichten van andere stijlen:

 Het is meridiaanshiatsu. Waar andere stijlen zich richten op de tsubo’s, de acupressuurpunten, concentreert de behandeling zich hier op het hele meridiaanverloop. Kenmerkend is daarbij het gebruik van een actieve, werkende hand en een passieve, luisterende steunhand.
 Het meridiaansysteem is uitgebreider dan de klassieke acupunctuur meridianen.
 De japanse rug- en buikdiagnose vormen de belangrijkste basis van een behandelsessie.

Hiernaast het logo van Iokai shiatsu.
Dit logo is een beschermd handelsmerk en mag in Nederland alleen worden gevoerd door therapeuten die lid zijn van de V.I.S. (Vereniging voor Iokai Shiatsutherapeuten)